OP PAD

Op pad in de Berry Province.

 

Op de uitgebreide website van het departement kan je veel informatie vinden over wat er allemaal te doen is in de Berry.

 

Maar voordat je wordt meegenomen langs een kleine selectie van wat er allemaal te doen is eerst een stukje geschiedenis over de Berry.

 

De Berry was tot aan de Franse Revolutie een van de provincies van Frankrijk, met als hoofdstad Bourges. Berry grensde aan provinciën Touraine in het westen, Orléanais in het noorden, Nivernais en Bourbonnais in het noord- en zuidoosten en La Marche in het zuiden.

 

Berry was in de vroege middeleeuwen een zelfstandig graafschap, alvorens verdeeld te worden door de hertog van Aquitanië en de graven van Anjou en Blois.

Aan het einde van de 11e eeuw begonnen de Franse koningen zich voor het gebied te interesseren en het geleidelijk bij hun domein te voegen.

In 1360 richtte koning Jan II de Goede het hertogdom Berry op voor zijn derde zoon Jan. De titel van hertog van Berry bleef eeuwenlang binnen de koninklijke familie.

 

In 1790 werden al die titels opgedoekt en Berry werd verdeeld over enkele nieuwe departementen. Haut-Berry werd in grote lijnen het departement Cher, met toevoeging van Saint-Amand-Montrond en omgeving, die in de provincie Bourbonnais lagen.

Bas-Berry werd het departement Indre, samen met een groot deel van de Brenne, uit de provincie Touraine.

 

Kleinere delen van Berry gingen naar de departementen Loiret en Loir-et-Cher. Al de genoemde departementen maken tegenwoordig deel uit van de regio Centre-Val de Loire.

 

De titel Hertog van Berry werd na de Restauratie van de Bourbons hersteld voor Karel Ferdinand, de jongste zoon van koning Karel X van Frankrijk.

 

Veel plezier in de Berry Province!

We beginnen bij de hoofdstad van de Berry, Chateuroux. Chateauroux is na enkele jaren van behoorlijke leegstand een stad in opkomst. De middenstand neemt langzaamaan weer toe en je kan er op zaterdagochtend genieten van de markt waar verse producten zoals groenten, vis en kaas te koop zijn. Op de aangrenzende terrassen kan er genoten worden van een lekkere kop koffie of een goede lunch. Voor een aantal leuke lunchtips in de stad kun je terecht bij Monsieur Deux.

 

Bourges is de hoofdstad van de Cher. Deze eeuwenoude stad met zijn indrukwekkende kathedraal is een bezoek meer dan waard.

 

De Berry staat bekend om haar schrijfster George Sand, die woonde in het kasteel van Nohant.

Het kasteel ligt op nog geen 15 minuten van Monsieur Deux. In het idyllische dorpje Nohant waant u zich even in de tijd waarin George Sand ook leefde. Na een rondleiding in het kasteel is het de moeite waard om de museumwinkel te bezoeken en aansluitend te genieten bij restaurant Auberge de la Petite Fadette voor een uitgebreide lunch of diner.

 

In de Berry bevindt zich ook het wijngebied de Sancerre. Dit wijngebied ligt anderhalf uur vanaf Monsieur Deux en wordt door gasten vaak getipt. Maak er een leuke dag uit van om dit gebied en zijn stadje te bezoeken om vervolgens aan het einde van de dag met een goede fles wijn weer bij Monsieur Deux neer te strijken.

Een ander klein wijngebied is Valencay. Dit is ongeveer drie kwartier rijden vanaf Monsieur Deux. Hier staat het immens grote chateau dat ook bezocht kan worden. Gedurende het hoogseizoen wordt er in Valencay ook het nodige georganiseerd.

Op de website kun je alles vinden wat er allemaal te doen is.

 

Naast alle wandel en fiets mogelijkheden, karten en alle andere tips mag het niet ontbreken aan de golffaciliteiten op  de banen van Les Dryades en Golf des Sarrays. En wat dacht je van de prachtige tuinen van Prieure d’Orsan.

Voor de waterratten onder ons, het meer van Sidiailles biedt meer dan genoeg ruimte om lekker te zwemmen, kanoenen, waterfietsen en ook een avonturenbaan. Of waterskiën op het meer van Pouligny Notre-Dame.

Op zo’n 15 minuten rijden vanaf Monsieur Deux bevindt zich ook nog een zwembad in La Chatre.

Voor nog meer tips kun je altijd terecht op de website van de Berry Province.